Reklama

Nasze polędwiczki w sosie kurkowym są delikatne, soczyste i rozpływają się w ustach. Sos za to jest bardzo intensywny i z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi grzybów. Danie nie wymaga wielu przygotowań, czasu ani wyjątkowych zdolności kulinarnych – dlatego jest idealne na rodzinny obiad, szczególnie gdy chcemy komuś zaimponować!

Reklama

Jeśli masz wyjątkową ochotę na takie danie poza sezonem, możesz użyć suszonych lub mrożonych kurek. Możesz też przygotować polędwiczki w sosie grzybowym.

Do polędwiczek z sosie kurkowym doskonale będą pasować ziemniaki. Mało kto jednak przepada za tradycyjnymi ziemniakami z wody, dlatego przygotuj kopytka lub babkę ziemniaczaną.

Jak przygotować polędwiczki w sosie kurkowym?

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej.

Na sos:

  • ok. 750 g kurek, oczyszczonych i pokrojonych,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 1 cebula, posiekana,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
  3. Zblenduj 1 ząbek czosnku z łyżką oleju i solą.
  4. Natrzyj powstałą masą polędwiczki. Dopraw pieprzem.
  5. Usmaż polędwiczki na patelni o grubym dnie, aż każda strona będzie pięknie zarumieniona. Odłóż polędwiczki na bok.
  6. Na tej samej patelni rozpuść 1 łyżkę masła. Dodaj posiekany czosnek i cebulę i smaż, aż się zeszklą.
  7. Dodaj pokrojone kurki i sól. Podsmażaj przez około 10 minut.
  8. W naczyniu żaroodpornym ułóż polędwiczki. Dodaj zawartość patelni i białe wino. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut.
  9. Wyjmij naczynie. Polędwiczki owiń folią aluminiową i odstaw na bok.
  10. Sos razem z kurkami przelej na patelnię i smaż, aż prawie całkowicie się zredukuje. Wtedy dodaj jeszcze jedną łyżkę masła, kwaśną śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Chwilę podgrzewaj i mieszaj, by składniki się połączyły. Dopraw solą i pieprzem
  11. Mięso pokrój w grube plastry i polej sosem.
  12. Polędwiczki w sosie kurkowym posyp natką pietruszki. Smacznego!
Reklama

Więcej przepisów na mięsne dania:
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
Schab duszony
Kurczak w sosie śmietanowym

Reklama
Reklama
Reklama