Przepis na lasagne z cukinii w wersji mięsnej i fit
Nie wiesz, co zrobić z cukinią i chcesz ją wykorzystać w inny sposób, niż zwykle? Z pomocą przychodzi lazania z cukinii. Ten aromatyczny i rozgrzewający przepis możesz dowolnie zmieniać, dodając zdrowsze zamienniki albo uzupełniając go o inne warzywa. Poznaj najlepsze przepisy na lasagne z cukinii.

Przepis na lasagne z cukinii jest nie tylko prosty, ale także pozwala na wiele modyfikacji. Możesz przygotować ją w wersji mięsnej albo fit - wykorzystując zdrowsze zamienniki klasycznych produktów. Zobacz, jak przygotować pyszną lasagne z cukinii.
Spis treści:
- Jak przygotować cukinię do zapiekanki
 - Lazania z cukinii z mięsem mielonym
 - Fit lasagne z cukinii
 - Lazania z cukinii i bakłażana
 
	Jak przygotować cukinię do zapiekanki?
Kabaczka i cukinię należy odpowiednio przyrządzić, aby były delikatne i nie za wodniste podczas pieczenia zapiekanki. Wystarczy dokładnie umyć, oczyścić skórkę z piasku i brudu, a następnie pokroić w okrągłe plasterki lub cienkie długie pasma. Całość posyp solą gruboziarnistą i pozostaw na 10 minut. Nadmiar wody wylej z miski i odsącz warzywo. W ten sposób potrawa nie będzie zbyt wilgotna ani nieapetyczna.
	Lazania z cukinii z mięsem mielonym
Klasyczna lasagne z mięsem mielonym, idealnie sprawdza się z plastrami cukinii zamiast makaronu. Możesz podawać ją na obiad albo wczesną kolację.
Składniki:
- 1 duża lub 2 średnie cukinie,
 - 400 g mięsa mielonego wieprzowego,
 - pomidory w puszce drobno krojone,
 - szczypta soli,
 - szczypta pieprzu,
 - małe opakowanie mozzarelli,
 - szczypta oregano,
 - szczypta bazylii.
 
Sposób przygotowania:
- Cukinię dokładnie umyj i potnij na bardzo cienkie plastry.
 - Mięso mielone dopraw solą i pieprzem i podsmaż na rozgrzanej patelni przez około 10 minut.
 - Wlej pomidory w puszce i duś całość pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dopraw oregano i bazylią, a następnie podsmaż jeszcze kilka minut.
 - Brytfankę lub kamionkę wyłóż plastrami z cukinii, ułóż mięso i plasterki mozzarelli. Zrób tak kilka razy do wyłożenia całego naczynia.
 - Włóż do piekarnika na 200 stopni i piecz lasagne z cukinii przez 25 minut.
 

	Fit lasagne z cukinii
Jeśli zależy ci na bardziej zdrowym posiłku i chcesz zamienić klasyczne produkty na ich fit wersje - proszę bardzo. Tę lasagne z cukinii przygotujesz w kilka chwil.
Składniki:
- 1 duża lub 2 średnie cukinie,
 - 400 g mięsa mielonego z indyka,
 - pomidory w puszce drobno krojone,
 - szczypta soli,
 - szczypta pieprzu,
 - kilka plasterków tofu,
 - szczypta oregano,
 - szczypta bazylii.
 
Sposób przygotowania:
- Cukinię dokładnie umyj i potnij na bardzo cienkie plastry, najlepiej za pomocą tarki.
 - Mięso z indyka podsmaż na rozgrzanej patelni i dopraw solą i pieprzem. Zalej pomidorami z puszki i duś przez około 10 minut. Następnie dodaj pozostałe przyprawy i podsmażaj jeszcze 2-3 minuty.
 - Cukinię ułóż na dole naczynia żaroodpornego, plasterki tofu i mięso mielone. Zrób tak kilka razy do wypełnienia formy.
 - Piecz lasagne z cukinii w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 35 minut.
 

	Lazania z cukinii i bakłażana
Jeśli chcesz przemycić do swojej lasagne więcej warzyw, wykorzystaj także bakłażana. Świetnie sprawdza się w daniach z piekarnika, a jego smak jest łagodny i uniwersalny.
Składniki:
- 1 średnia cukinia,
 - 1 średni bakłażan,
 - 200 g mięsa mielonego indyczego,
 - 200 g mięsa mielonego wieprzowego,
 - 1 puszka pomidorów,
 - szczypta soli,
 - szczypta pieprzu,
 - małe opakowanie mozzarelli,
 - szczypta oregano.
 
Sposób przygotowania:
- Cukinię i bakłażana pokrój w cienkie plasterki. Najlepiej za pomocą tarki lub mandoliny.
 - Mięso z indyka i wieprzowiny połącz z pomidorami z puszki, a następnie dopraw solą i pieprzem.
 - Smaż na rozgrzanej patelni przez około 10 minut. Następnie dodaj pozostałe przyprawy (możesz wykorzystać swoje ulubione) i smaż jeszcze 2-3 minuty.
 - Mozzarellę pokrój w cienkie plastry i połóż na mięsie aż do lekkiego roztopienia.
 - Ułóż plastry warzyw w brytfance naprzemiennie z mięsem mielonym. Wykonaj to kilkakrotnie do zapełnienia naczynia.
 - Piecz lazanię z cukinii w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
 

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 07.08.2018.
	Czytaj także:
Pieczona fasolka szparagowa
Bitki wołowe na 3 sposoby
Placki z młodej kapusty

