Jajka sadzone po arabsku: przepis na pyszne śniadanie
Jajka sadzone po arabsku to zupełnie nowy wymiar klasycznych jajek sadzonych. Spróbujesz raz - i będziesz chcieć częściej!
Opublikowano: 24.05.2008, 12:05
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
Reklama
- 8 jajek,
- 3 łyżki oleju,
- łyżka drobno posiekanego selera naciowego,
- po szczypcie: zmielonych nasion kolendry, cynamonu i kminku,
- szczypta szafranu,
- 3 łyżki octu winnego,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Reklama
- Na rozgrzany olej wrzucić seler, kolendrę, kminek i cynamon. Stale mieszać. Smażyć dwie minuty.
- Szafran zalać łyżeczką wrzątku. Wlać ocet i szafran. Posolić. Popieprzyć. Zagotować. Następnie wpić po kolei jajka.
- Gdy białka się zetną, wyjąć jaja łyżką cedzakową i przełożyć na ogrzanych talerzach.
Reklama
Reklama
Reklama