Jagnięcina z karczochami

Składniki:
1 kg jagnięcia pokrojonego na kawałki,
4 karczochy,
2 żółtka,
2 roztarte ząbki czosnku,
1 gałązka świeżego rozmarynu,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1/4 szklanki białego wytrawnego wina,
sok z 1 cytryny,
6 łyżek oliwy z oliwek,
sól.
Przygotowanie:
Mięso podsmażyć na oliwie. Wlać wino. Gotować na dużym ogniu. Gdy część wina wyparuje, dodać czosnek i rozmaryn. Oczyszczone karczochy przekroić na pół, środki wyjąć i pokroić je na kilkumilimetrowe ćwiarteczki. Mięso wyjąć a do sosu włożyć karczochy. Oprószyć solą. Gotować 3 minuty. Włożyć mięso. Przykryć. Gotować na wolnym ogniu 20 minut. Gotowe mięso ułożyć na półmisku. Ubić żółtka ubić z sokiem cytrynowym i natką pietruszki, masę przelać do rondla i mieszać tak długo, aż przygotowywany sos nabierze jednolitej konsystencji. Polać mięso sosem.