Składniki:
- 1 kg udźca jagnięcego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 16 suszonych fig
- czerwona i żółta papryka
- 8 ząbków czosnku
- 80 g masła (min. 82% tłuszczu)
- szczypta tymianku
- sól
- pieprz
- 150 ml greckiego wina Mavrodafni
Marynata do mięsa:
- olej
- 4 ząbki czosnku
- słodka papryka w proszku
- oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Udziec umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą i pieprzem.
2. Przygotuj marynatę: wyciśnięty czosnek wymieszaj z olejem i dopraw słodką papryką, oregano i ewentualnie solą i pieprzem. Zalej jagnięcinę. Wstaw do lodówki na dobę. Podczas macerowania kilkakrotnie przewracaj mięso.
3. Potem włóż je do rękawa do pieczenia i podlej białym winem. Piecz przez blisko 2 godziny w temperaturze 190°C. Gotowe mięso wystudź.
4. Jagnięcinę i papryki pokrój w kostkę o wymiarach 2x2 cm. Podsmaż na maśle z grubo krojonym czosnkiem. Następnie dodaj figi i dopraw do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Gdy figi się skarmelizują, „zgaś” potrawę winem Mavrodafni. Serwuj z białym ryżem.
Przepis pochodzi z restauracji Santorini