Jagnięcina w sosie koperkowym

Opublikowano: 22.06.2008, 15:51
Reklama
Składniki:
75 dag jagnięciny,
pieprz,
liść laurowy,
sól,
szklanka rosołu z kostki.
Sos:
3 dag masła,
szklanka rosołu,
2 łyżki mąki,
2 łyżki octu winnego,
łyżeczka cukru,
1 żółtko,
2 łyżki posiekanego koperku,
sól,
pieprz.
Reklama
Przygotowanie:
Jagnięcinę natrzeć pieprzem, solą i zmiażdżonym liściem laurowym. Pozostawić na cztery godziny w chłodnym miejscu. Przełożyć do garnka. Przykryć. Wlać rosół. Dusić kwadrans. Lekko ostudzić. pokroić w plastry. Sos: przygorować zasmażkę z mąki i masła. Rozetrzeć z rosołem. Wlać ocet i rozetrzepane żółtko. Przyprawić do smaku. Dodać sos powstały w czasie duszenia. Włożyć mięso. Lekko podgrzać.
Reklama
Reklama
Reklama