Reklama
Składniki:

50 dag jagnięciny z udźca,
łyżka oliwy,
4 duże jabłka,
3 goździki,
szczypta gałki muszkatołowej,
imbir,
przyprawa warzywna,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Jabłek nie obierać. Pokroić na ćwiartki. Pozbyć gniazd nasiennych. Zalać ćwierć szklanki gorącej wody. Wsypać goździki. Przykryć. Dusić Następnie przetrzeć. aż zmiękną. Przyprawić szczyptą gałki, a jeśli za kwaśne dodać łyżeczkę cukru. Mięso pozbawić błon. Pokroić na cztery kotlety. Ubić je zwilżonym tłuczkiem, nadając jednocześnie owalny kształt. POsmarować oliwą. Posypać pieprzem, imbirem i przyprawą. Usmażyć. Podawać z gorącym musem jabłkowym i ryżem ugotowanym na sypko.

Reklama
Reklama
Reklama