Indyk ze złotymi talarkami

Składniki:
- duże udko indyka
- duża cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki masła
- szklanka bulionu grzybowego
- płaska łyżka mąki
- płaska łyżeczka suszonego tymianku
- 1 kg ziemniaków
- słodka mielona papryka
- listki bazylii do dekoracji
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso natrzyj solą, szczyptą mielonego pieprzu, trzema łyżkami masła, a następnie ułóż w brytfannie i piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
2. Na pozostałym maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę. Podlej bulionem grzybowym, dodaj koncentrat pomidorowy, tymianek, sól, pieprz. Sos zagęść mąką wymieszaną w małej ilości wody. Polej nim mięso w brytfance, piecz kolejne 40 minut.
3. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plastry, pokrop olejem, oprósz solą i mieloną papryką. Piecz razem z mięsem ok. 30 min. Podawaj do pieczonego mięsa. Przed podaniem danie udekoruj listkami bazylii.