Reklama
Składniki:

- 30 dag ryżu
- kostka rosołowa
- 60 dag fileta z indyka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej
- 1 por
- cytryna
- bazylia

Reklama
Przygotowanie:

W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać opłukany ryż, mieszając, chwilę go przesmażyć. Zalać ok. 750 ml wrzątku, dodać kostkę rosołową, zamieszać. Ryż ugotować na sypko, odstawić w ciepłe miejsce, filet opłukać, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na cienkie paski, oprószyć pieprzem. Kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem, zrumienić, por oczyścić, opłukać, pokroić na krążki, dodać do mięsa, przesmażyć, polać sosem sojowym, poddusić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem przyprawionym sokiem z cytryny, posypać listkami bazylii.

Rada: Jeśli ktoś lubi czosnek, posiekany może przesmażyć na oleju, do którego później wsypuje się ryż. Potrawa będzie wyraźniejsza w smaku.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama