Indyk ze śliwkami
Nieźle nadziane indycze piersi!

Przygotowanie 30 min * duszenie 2 godziny * 1 porcja – ok. 190 kcal
Składniki na 16 porcji:
- 1,5 kg piersi z indyka
- 50 dag śliwek kalifornijskich
- 1/4 l soku jabłkowego
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
- chili
- estragon
- olej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Śliwki umyj, zalej sokiem, odstaw na kilka godzin.
2. Mięso umyj, osusz, rozkrój na płaty, rozbij przez folię, oprósz solą, pieprzem i estragonem.
3. Z papryczki chili usuń nasionka, posiekaj, wymieszaj ze śliwkami.
4. Farsz rozłóż na mięsie, zwiń roladę, obwiąż nicią, posyp tłuczonym pieprzem.
5. Zrumień na łyżce rozgrzanego oleju, przełóż do rondla, podlej 2 łyżkami wody, duś 2 godziny.
6. Wytworzony sos możesz zaprawić śmietaną. Mięso doskonale smakuje na zimno.