Indyk z estragonem - przepis składniki i przygotowanie
Aromatyczne mięso!

Opublikowano: 16.01.2015, 06:40
Reklama
Ilość kalorii: 210
Czas przygotowania: 85 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- udziec indyczy (ok. 1,3 kg)
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego estragonu
- 3 łyżki oleju
- 150 ml białego wina
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na indyka z estragonem!
- Mięso opłucz, osusz. Możesz wykroić kość.
- Natrzyj solą i pieprzem.
- Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.
- Rozetrzyj z listkami estragonu i olejem.
- Marynatą natrzyj mięso, przykryj, wstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia udziec podlej winem i piecz w przykrytym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200 stopni C przez 70-80 min. Co jakiś czas zdejmij pokrywę i polej mięso sosem.
- Pod koniec pieczenia sprawdź, czy mięso jest już upieczone. Wbij szpikulec w udziec, jeśli wypływa z niego przezroczysty płyn - mięso jest gotowe.
Reklama
Zobacz inne przepisy na dania z indyka:
Rolada z indyka - przepis
Rolada z indyka z grzybami - przepis
Przepis na pulpety gotowane - pulpety z indyka
Reklama
Reklama
Reklama