Indyk w sezamie

Składniki:
- 75 dag mięsa z piersi indyka
- olej do panierowania mięsa i smażenia
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz
- 2 łyżki miodu
- pół szklanki ziaren sezamu
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Mięso z piersi indyka (lub kurczaka) opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić na niezbyt grube plastry. Lekko rozbić dłonią albo tłuczkiem, każdą porcję posolić i oprószyć białym pieprzem. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Miód (płynny) połączyć z 2 łyżkami oleju i sokiem wyciśniętym z cytryny, starannie wymieszać, dokładnie posmarować każdy plasterek mięsa. Włożyć do miski, przykryć, ponownie odstawić na kilka minut w chłodne miejsce, osączyć z wytworzonej zalewy. Każdą porcję mięsa obtoczyć delikatnie w sezamowych ziarnach, położyć na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć z obu stron na średnim ogniu, uważając, by ziarna sezamu się nie spaliły. Zdjąć z patelni, od razu podawać.
Źródło: "Przyjaciółka"