Reklama
Składniki:

- 1 indyk ok. 3 kg
- 1 kg kwaśnych jabłek
- łyżeczka posiekanej melisy
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki wody
- sól

Reklama

Glazura:
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wody

Przygotowanie:

1. Sprawionego indyka opłucz, dokładnie osusz, natrzyj solą na wierzchu i w środku.

2. Jabłka obierz, wyjmij gniazda nasienne, pokrój na ósemki. Cukier rozpuść z wodą, dodaj miód i melisę, smaż, aż uzyskasz klarowną masę, wrzuć jabłka, wymieszaj, zdejmij z ognia, przestudź.

3. Farszem napełnij indyka, zszyj, piecz 1 godz. 40 min w 190 st. C.

4. Na glazurę cukier zeszklij z miodem, dodaj musztardę oraz wodę, wymieszaj, smaż 3 min.

Reklama

5. Na 10 min przed zakończeniem pieczenia posmaruj indyka glazurą (najlepiej pędzelkiem), piecz jeszcze chwilę, uważając, by mięso się nie przypaliło.

Reklama
Reklama
Reklama