Reklama
Składniki:

4 kotlety z indyka,
pieprz,
sól,
6 łyżek sherry,
2 łodygi selera naciowego,
13 dag suszonych śliwek bez pestek,
2 łyżki oleju,
500 ml bulionu drobiowego instant,
2 jabłka,
2 łyżki soku cytrynowego,
2 marchewki,
4 łyżki rodzynek,
4 łyżki orzechów nerkowca,
4 dag jasnej zasmażki,
2 łyżki przyprawy curry.

Reklama
Przygotowanie:

Mięso natarte solą i pieprzem posmarować sherry. Seler umyć, osaczyć, każdą łodygę przekroić na pół i blanszować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Na każdym kotlecie położyć kawałek selera oraz przepołowione suszone śliwki. Z mięsa ukształtować roladki. Umocować wykałaczkami. Zarumienić na oleju. Zalać bulionem. Przykryć. Dusić kwadrans. Z obranych jabłek usunąć gniada nasienne. Pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Oczyszczoną marchewkę pokroić w słupki. Pod koniec gotowania dodać do mięsa razem z jabłkami, rodzynkami i orzechami. Stale mieszając, dodac zasmażkę i gotować jeszcze minutę. Dodać przyprawy do smaku.

Reklama
Reklama
Reklama