Imbirowy bażant

Składniki:
1 sprawiony bażant,
4 łyżki stopionego masła,
pieprz,
3 plastry słoniny,
posiekana cebula,
2 marchewki,
posiekany ząbek czosnku,
8 utłuczonych jagód jałowca,
posiekany imbir,
100 ml czerwonego wina,
3 łyżki smietany 30%,
Sos:
2 łyżki smietany 30%,
50 ml czerwonego wytrawnego wina,
1 łyżka esencji z bażanta,
4 kawałki posiekanego imbiru,
1 łyżka syropu imbirowego,
1 łyżka mąki ziemniaczanej rozuszczonej w zimnej wodzie,
1 łyżka chili,
2 łyżki soku cytrynowego,
pieprz,
sól.
Przygotowanie:
Do nagrzanego do 220 st. C włożyć bażanta natartego wewnątrz i na zewnątrz pieprzem i posmarowanego stopionym masłem; przez piersi przerzucić plasterki słoniny, trzy razy ptaka obwiązać. Piec 15 minut. Obok położyć: czosnek, marchew, cebulę, imbir i jałowiec. Polać tłuszczem. Piec przez 20 minut. Następnie zabrać słoninę. Wlać czerwone wino i śmietankę. Do brzucha ptaka dodać śmietankę. Piekarnik zmniejszyć do 175 st. C. Piec 25 minut. Wyjąć. Przez sito przetrzeć sos i wlać z powrotem do brytfanki. Połączyć ze śmietaną, winem, imbirem i syropem imbirowym oraz esencją z bażanta. Lekko gotować i zagęścić mąką ziemniaczaną. Dodać sok z cytryny, chili, sól i pieprz.