Imbirowe udka kurczaka z grilla

Składniki:
- po jednym udku lub 2–3 pałki (podudzia) na jedną porcję
- kawałek kłącza świeżego imbiru, ok. 3 cm (ostatecznie może być łyżeczka imbiru w proszku)
- sok z jednej cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- owoce: śliwki, brzoskwinie
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz
Przygotowanie:
1. Przygotuj marynatę. Kłącze imbiru opłucz, obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej z dużymi otworami. Wciśnij sok z cytryny, dodaj roztarte z solą ząbki czosnku, oliwę i pieprz, dokładnie wymieszaj.
2. Udka opłucz, starannie osusz (np. papierowym ręcznikiem), posmaruj przygotowaną marynatą, ułóż w naczyniu, przykryj, odstaw w chłodne miejsce na 30 min, a najlepiej na całą noc.
3. Osącz udka z marynaty, ułóż na tackach, ustaw na ruszcie, grilluj
ok. 40 min z obu stron.
4. Gdy minie pół godziny, obok mięsa połóż na ruszcie owoce (możesz je skropić resztką marynaty).