Reklama
Składniki:

2 homary każdy 70-90 dag,
85 ml oliwy z oliwek,
1 posiekana cebula,
1 łyżka koniaku,
2 ząbki czosnku drobno posiekane,
80 dag pokrojonych pomidorów bez skórki,
85 ml wytrawnego białego wina,
1 łyżeczka cukru,
600 ml wywaru rybnego.

Reklama
Przygotowanie:

Przeciąć wzdłuż homary, oderwij część z głową i podziel ogon na 4 do 5 części. Oderwać szczypce i zmiażdżyć pancerz tak aby było łatwiej wyciągnąć mięso (np. Za pomocą dużego ciężkiego noża). Oliwę wlać do rondla z grubym dnem, podsmażyć cebulę i czosnek aż zmiękną, dodać homara. Zwiększyć ogień pod garnkiem i obracać części homara aż zaczną czerwienieć. Dodawać koniak, czekając aby alkohol odparował, dodać pomidory, białe wino, cukier i wywar. Podgotować wszystko 10 minut. Mięso homara wyciągnąć i trzymać w ciepłym miejscu, resztę sosu gotować aż zmniejszy objętość mniej więcej do połowy. Kiedy sos się wygotuje wrzucić z powrotem homara aby go podgrzać. Podawać od razu po przygotowaniu.

Reklama
Reklama
Reklama