Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa
- mały bakłażan
- cukinia
- pomidor
- dymka
- 2–3 łyżki tartej bułki
Dodatkowo:
- 5 łyżek ziołowej oliwy
- 3 ząbki czosnku
- mielony kminek
- mielona papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso wymieszaj z posiekaną dymką i tartą bułką. Dopraw czosnkiem, kminkiem, papryką, solą i pieprzem. Uformuj hamburgery, posmaruj oliwą, piecz na tackach po 10 minut z obu stron.
2. Bakłażan pokrój w plastry, oprósz solą, a gdy puści sok, opłucz i osusz. Cukinię pokrój w słupki. Pomidor pokrój w poprzek na plastry.
3. Warzywa posmaruj ziołową oliwą, ułóż na tackach obok hamburgerów. W czasie pieczenia hamburgery i warzywa obróć i posmaruj oliwą.
4. Plastry bakłażana zdejmij na talerz, ułóż na nich hamburgery, przykryj pomidorami. Podawaj z frytkami z cukinii.