Reklama
Składniki:

4 duże steki z halibuta (2 cm. grubości),
pół cytryny,
4 żółtka,
1 szalotka,
6 łyżek wina białego,
3 łyżki wody,
10 dag masła,
1 łyżeczka skórki startej z cytryny,
5 gałązek świeżej mięty,
1 litr bulionu warzywnego,
sól,
pieprz biały i cytrynowy,
cukier.

Reklama
Przygotowanie:

Halibuta skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 5 minut. Włożyć do bulionu. Gotowac kwadrans. Posiekac miętę. Obrać i posiekać cebulę. Wymieszać wodę z winem. Wsypać szalotkę. Gotować, az płyn odparuje do połowy. Przecedzić. Usunąć szalotkę. Wlać żółtka. Wsypać skórkę. Roztrzepać na parze. Nie przerywając mieszania, wsypywać wiórki masła. Ubijać, aż sos zgęstnieje. Wymieszać z miętą. Przyprawić. Odsączyć rybę. Ułożyć na talerzu. Polać sosem.

Reklama
Reklama
Reklama