Reklama
Składniki:
40 dag ryby (dzwonka),
4 łyżki masła,
2 łyżki oleju,
szalotka,
pół kieliszka białego wytrawnego wina ,
łyżeczka mąki (z małym czubkiem),
2 łyżki płatków migdałowych,
1 łyżka śmietanki słodkiej,
sok z cytryny ,
sól,
cukier.
Reklama
Przygotowanie:
Oczyszczoną rybę skropić sokiem z cytryny. Uprażyć płatki. Obrać i posiekać cebulę. Wsypać na rozgrzane masło. Zeszklić. Oprószy mąką. Smażyć na małym ogniu, aż mąka wchłonie całe masło. Nie rumienić. Zalać winem i wodą. Gotować, aż alkohol odparuje. Przyprawić. Wsypać płatki. Podgrzać. Zdjąć z ognia. Dokłądnie wymieszać z dwoma łyżkami masła. Dodać śmietanę. Rybę oprószyć solą. Usmażyć na rozgrzanym oleju i maśle. Rybę na talerzu polać sosem.
Reklama
Reklama
Reklama