Reklama
Czas przygotowania: 150 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 60-70 dag wołowiny na gulasz pokrojonej w dużą kostkę.
  • 30 dag malutkich pieczarek
  • 3 średnie marchewki pokrojone w grube plastry
  • 25 dag szalotek obranych
  • szklanka bulionu warzywnego
  • kieliszek wytrawnego czerwonego wina
  • sok z połowy pomarańczy
  • 2 goździki
  • 2 jagody jałowca
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • pieprz czarny mielony
Reklama

Pierzynka:

  • 50 dag obranych i startych na tarce o dużych oczkach ziemniaków
  • duża obrana i starta na tarce o dużych oczkach marchewka
  • czubata łyżka chrzanu
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 1/2 pęczka posiekanej natki
  • szczypta soli, pieprzu, mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:

Szukasz wyjątkowego, wyjątkowo smakowitego dania z jednego garnka? Oto ono!

  1. Pokrojone mięso zalać winem, sokiem pomarańczowym, dodać goździki, tymianek, jałowiec.
  2. Odstawić na 3 godziny do lodówki. Następnie osączyć z zalewy.
  3. Zachować ½ szklanki zalewy.
  4. Mięso oprószyć mąką, obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  5. Oddzielnie przesmażyć pieczarki, szalotkę, marchew. Przełożyć do mięsa.
  6. Składniki zalać bulionem, zalewą, oprószyć sporą ilością pieprzu oraz solą.
  7. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  8. Ziemniaki przelać na sicie wrzątkiem. Dokładnie osączyć.
  9. Marchew przesmażyć ma łyżce oleju, wymieszać z ziemniakami, natką, masłem, chrzanem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  10. Ziemniaki wyłożyć na mięsie, piec 45 minut. Jeśli będzie taka potrzeba, danie przykryć folią aluminiową.
Reklama

Inne znakomite pomysły na gulasz:

Gulasz z dziczyzny
Gulasz wołowy z makaronem
Chorwacki gulasz pasterski

Reklama
Reklama
Reklama