Reklama
Ilość kalorii: 435
Czas przygotowania: 200
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg wołowiny na gulasz
  • olej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mąki
  • 3/4 l bulionu
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • listek laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 15 dag szalotek
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka cukru
  • 20 dag małych pieczarek
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na gulasz wołowy!

  1. Mięso pokrój w dużą kostkę.
  2. Oprósz pieprzem, zrumień na oleju.
  3. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, chwilę przesmaż, oprósz mąką.
  4. Przełóż do rondla, podlej gorącym bulionem i winem.
  5. Dodaj listek laurowy i ziele, duś ok. 2,5 godz.
  6. Połowę masła rozpuść na patelni, dodaj cukier, przesmaż obrane szalotki, dodaj do gulaszu.
  7. Pieczarki oczyść, obsmaż na maśle, dodaj do mięsa.
  8. Całość posól, duś jeszcze 15 min, dopraw do smaku.
Reklama

Zobacz inne przepisy na dania obiadowe:

Kurczak w sosie kremowym - przepis
Kurczak z bakłażanem - przepis
Zapiekanka z bakłażanem - przepis

Reklama
Reklama
Reklama