Reklama

Przygotowanie: 60 min.
Skala trudności: łatwe

Reklama

Przepis:

  • 60 dag łopatki wieprzowej bez kości
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 średnie marchewki
  • kalarepka
  • mała cukinia
  • 3 łyżki słodkiej papryki suszonej w płatkach
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • słodka papryka w proszku
  • majeranek suszony
  • 2 łyżeczki mąki pszennej

Sposób wykonania:

Mięso umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w dość dużą kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Warzywa umyłam, marchew i kalarepę obrałam. Kalarepę pokroiłam w dość toporne słupki, marchew w półplasterki. Cukinię razem ze skórką pokroiłam na kawałki zbliżone wielkością do kawałków marchewki. W rondlu rozgrzałam olej, wrzuciłam mięso i obsmażyłam je z ze wszystkich stron. Dodałam cebulkę i smażyłam razem z mięsem na wolnym ogniu dopóki się nie zeszkliła. Zalałam wrzącą wodą, dodałam pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dusiłam pod przykryciem do momentu aż mięso było miękkie. Wówczas dodałam marchewkę i kalarepę, a po kilku minutach, jak marchewka trochę zmiękła wrzuciłam cukinię i paprykę w płatkach. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i majerankiem. Kiedy warzywa były miękkie, zagęściłam sos mąką pszenną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Gulasz podałam z makaronem i ogórkami kiszonymi.

Reklama

Ten i wiele innych przepisów znajdziesz na: Gotujmy.pl

Reklama
Reklama
Reklama