Gulasz wieprzowy z cukinią i kalarepą
Gulasz z dodatkiem dużej ilości warzyw to bardzo uniwersalne danie, można go podawać z kaszą, makaronem, ziemniakami…

Przygotowanie: 60 min.
Skala trudności: łatwe
Przepis:
- 60 dag łopatki wieprzowej bez kości
- 2 małe cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 średnie marchewki
- kalarepka
- mała cukinia
- 3 łyżki słodkiej papryki suszonej w płatkach
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- słodka papryka w proszku
- majeranek suszony
- 2 łyżeczki mąki pszennej
Sposób wykonania:
Mięso umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w dość dużą kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Warzywa umyłam, marchew i kalarepę obrałam. Kalarepę pokroiłam w dość toporne słupki, marchew w półplasterki. Cukinię razem ze skórką pokroiłam na kawałki zbliżone wielkością do kawałków marchewki. W rondlu rozgrzałam olej, wrzuciłam mięso i obsmażyłam je z ze wszystkich stron. Dodałam cebulkę i smażyłam razem z mięsem na wolnym ogniu dopóki się nie zeszkliła. Zalałam wrzącą wodą, dodałam pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dusiłam pod przykryciem do momentu aż mięso było miękkie. Wówczas dodałam marchewkę i kalarepę, a po kilku minutach, jak marchewka trochę zmiękła wrzuciłam cukinię i paprykę w płatkach. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i majerankiem. Kiedy warzywa były miękkie, zagęściłam sos mąką pszenną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Gulasz podałam z makaronem i ogórkami kiszonymi.
Ten i wiele innych przepisów znajdziesz na: Gotujmy.pl