Przepis na gulasz wieprzowy
Danie najlepiej smakuje z kluseczkami, można jednak je podawać również z ryżem, ziemniakami lub makaronem!
Opublikowano: 17.10.2013, 10:00
Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny (od szynki)
- 2 duże cebule
- papryka czerwona
- papryka żółta
- puszka pomidorów
- szklanka gęstego przecieru pomidorowego
- szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oleju
- 4 duże ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
- czubata łyżeczka curry
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na gulasz wieprzowy!
- Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w dużą kostkę.
- Zalej jogurtem, odstaw na 3 godziny do lodówki.
- Po upływie 3 godzin w dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej, przesmaż pokrojone w kostkę cebule.
- Dodaj przyprawy i pokrojony w plasterki czosnek.
- Wlej pomidory oraz przecier pomidorowy. Zagotuj.
- Dodaj przygotowane mięso z jogurtem, zamieszaj, duś pod przykryciem około 35 minut.
- Po tym czasie dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki, a także sól i pieprz do smaku.
- Duś wszystko razem przez kolejne 15 minut na wolnym ogniu.
- Podawaj z kluseczkami. Możesz je zastąpić także makaronem, ryżem lub ziemniakami.
Przepis z "Poradnika domowego"
Reklama
Sprawdź inne przepisy na dania mięsne:
Boczek pieczony faszerowany - przepis
Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
Zapiekanka warzywna z kurczakiem - przepis Ani Starmach
Reklama
Reklama
Reklama