Reklama
Składniki:

50 dag boczniaków lub pieczarek,
4 białka,
1 szklanka mleka,
1/2 szklanki bułki tartej,
sok z połówki cytryny,
natka pietruszki,
tymianek,
majeranek,
oregano,
pieprz,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Bułkę tartą zalać mlekiem, odstawić na 20 minut. Grzyby oczyścić i pokroić w drobna kostkę, skropić sokiem z cytryny. Z białek ubić sztywna pianę z odrobina soli. Napęczniałą bułkę utrzeć z żółtkami, dodać grzyby, zioła, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na koniec dodać piane z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonych żaroodpornych filiżanek lub innych małych foremek, ustawić je na napełnionej wodą formie lub blasze do zapiekania. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec. Wyłożyć na talerzyki. Podawać na ciepło z czerwonym barszczykiem.

Reklama
Reklama
Reklama