Reklama
Ilość kalorii: 95
Czas przygotowania: 50 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 40 dag grzybów
  • listek laurowy
  • 3–4 ziarna ziela angielskiego
  • marchewka
  • pół pietruszki
  • kawałek selera
  • cebula
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 100 ml śmietany
  • koperek lub natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Grzyby oczyść, opłucz, większe pokrój na kawałki, zalej 2 l zimnej wody. Zagotuj, zdejmij pianę. Dodaj przyprawy, gotuj ok. 15 min.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, pokrój w plasterki lub kostkę, dodaj do zupy.
  3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na maśle, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze ok. 15 min.
  4. Zupę zapraw mąką rozmieszaną ze śmietaną, zagotuj. Dopraw do smaku. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem lub natką.
Reklama
Reklama
Reklama