Reklama
Składniki:

- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 200 ml białego wytrawnego wina
- olej lub oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 2 łyżki miodu
- pół cytryny
- kilka listków świeżej bazylii
- 20 dag pomidorów koktajlowych

Reklama
Przygotowanie:

Mięso opłukać, oczyścić z błon. Wino wymieszać z 3-4 łyżkami oleju, solą, pieprzem, miodem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Marynatą zalać filety z kurczaka, dodać kilka listków bazylii, przykryć, wstawić na kilka godzin do lodówki. Mięso osączyć z marynaty, posmarować olejem. Położyć na ruszcie grilla lub ażurowej półce piekarnika. Piec po blisko 15 minut z każdej strony (piekarnik powinien mieć temperaturę ok. 190ºC). Pidorki umyć, osuszyć, ułożyć na ruszcie grilla pod koniec pieczenia, piec, aż popęka skórka. Grillowaną pierś podawać z pomidorkami i ryżem.

Reklama

Filety przed pieczeniem można naciąć i przełożyć plastrami sera mozarella.

Reklama
Reklama
Reklama