Grillowane udka w miodowej marynacie
Doskonałym dodatkiem do pieczonych udek będzie chutney marchewkowy

Składniki:
- 10 udek kurzych
- 3 łyżki płynnego miodu
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- przyprawa do kurczaka
- ostra mielona papryka
- sól, pieprz
- oregano
- olej
Sposób wykonania:
1. Udka opłukać, osuszych. Przygotować marynatę: w miseczce utrzeć miód z winem i połową oliwy. Dodać przyprawę do kurczaka oraz po pół łyżeczki soli i papryki, wymieszać. Marynatą posmarować udka, przełożyć do szklanego naczynia, przykryć i odstawić na 3 godziny.
2. Grill cienko posmarować olejem, rozgrzać.Układać na nim osączone z marynaty udka. Piec 35–40 minut. W trakcie smarować marynatą i resztą oliwy. Mięso obracać, żeby się równomiernie upiekło na rumiano. Przed podaniem udka oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Podawać z pieczywem i sałatką z ogórka.
3. Doskonałym dodatkiem będzie chutney marchewkowy: pokroić w kosteczkę 50 dag marchewki i po 2 czerwone i żółte papryki. Poddusić na 6 łyżkach oliwy, dodać szklankę octu winnego, 20 dag brązowego cukru i 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu. Dusić na wolnym ogniu około 30 minut. Na 5 minut przed końcem duszenia doprawić do smaku solą (może być czosnkowana), pieprzem i ew. papryką.
Przepisy na potrawy z grilla - forum >>