Reklama
Składniki:

- 1 kg karkówki
- 3/4 szklanki ketchupu
- 3 łyżki ostrej musztardy
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku
- mielona ostra papryka
-pieprz
-przyprawa typu jarzynka

Reklama
Przygotowanie:

1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kotlety o grubości 1 cm. Następnie każdy lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Tak przygotowane mięso natrzeć jarzynką lub solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na parę godzin (można nawet na całą noc), żeby pod wpływem soli (również zawartej w jarzynce) skruszało.

2. Przygotować marynatę: do miseczki wlać ketchup, dodać musztardę, cukier i paprykę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Składniki wymieszać i odstawić na kwadrans. Ponownie wymieszać marynatę.

Reklama

3. Marynatą smarować kotlety, odłożyć na 20 minut, żeby obeschły i układać na rozgrzanym grillu. Piec po 10 minut z każdej strony. Uważać, żeby nie przypalić mięsa. Zawarty w marynacie cukier utworzy na mięsie karmelową powłokę, a dodane przyprawy sprawią, że nie będzie zbyt słodkie i mdłe. Podawać z ketchupem, musztardą i zimnym kufelkiem piwa.

Reklama
Reklama
Reklama