Grillowana jagnięcina z trawą cytrynową

Składniki:
- 40 dkg combra jagnięcego
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- przyprawa Pan Asian Zing
- 5 g rozgniecionych ziaren gorczycy
- sól
- pieprz
- oliwa
- 5 dkg ryżu jaśminowego
- szafran
- kiełki soi
Przygotowanie:
1. Oczyszczony z błonek i tłuszczu comber pokroić na 4 kotleciki z kostką. Zamarynować w gorczycy, posiekanej trawie cytrynowej, soli i pieprzu oraz przyprawie.
2. Kotleciki skropić oliwą. Nadziać na twardą łodygę trawy cytrynowej. Zgrillować
ze wszystkich stron, a potem dopiec w piekarniku na liściu bananowca 10 minut
w temperaturze 155 C.
3. Ryż wypłukać trzy razy, zalać gorącym bulionem z kury z dodatkiem szafranu. Odparowywać w temperaturze 100 C przez 30 minut.
4. Jagnięcinę podawać na liściu bananowca z ryżem i kiełkami soi.
Przepis poleca Marcin Sasin, zastępca szefa kuchni warszawskiego hotelu Sheraton