Faszerowana cukinia z grilla - najlepszy przepis
Faszerowana cukinia z grilla może być przygotowana w wersji wege albo mięsnej. W obu przypadkach smakuje doskonale i świetnie sprawdza się nie tylko na majówkę i sezon grillowy, ale także na co dzień, jeśli masz w domu elektryczny grill. Zobacz, jak przygotować soczyste cukinie nadziewane mięsem mielonym lub ryżem/kaszą.

Faszerowana cukinia z grilla smakuje doskonale i kojarzy się z rodzinnymi obiadami na świeżym powietrzu. Możesz ją przygotować nie tylko latem, ale kiedy chcesz — wystarczy, że kupisz grill elektryczny, którego możesz używać w domu. Zobacz, jak przygotować faszerowaną cukinię w wersji mięsnej i wege.
Spis treści:
	Faszerowana cukinia z grilla z mięsem mielonym
Składniki:
- 1 duża grubsza cukinia,
 - 30 dag mielonego mięsa drobiowego,
 - 1 cebula,
 - 3–4 łyżki tartej bułki,
 - 4–5 łyżek startego żółtego sera,
 - 5–6 łyżek marynowanych oliwek,
 - 2–3 ząbki czosnku,
 - 1–2 ostre papryczki chili,
 - zioła prowansalskie,
 - sok z cytryny,
 - mielona słodka papryka,
 - sól i pieprz.
 
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj pod zimną wodą, odetnij końce i pokrój ukośnie na plastry grubości około 4 cm. Z plastrów cukinii wybierz łyżeczką miąższ z pestkami. Plastry cukinii skrop w środku sokiem z cytryny.
 - Mielonkę wyjmij z osłonki, rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Wymieszaj z drobno posiekaną cebulą, pokrojonymi na plasterki oliwkami, tartą bułką i startym żółtym serem.
 - Farsz dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną papryczką chili, ziołami prowansalskimi, słodką mieloną papryką, pieprzem i solą.
 - Przygotowanym nadzieniem napełnij plastry cukinii i ułóż na tackach do grillowania. Piecz około 20 minut nad żarzącymi się węglami.
 

	Faszerowana cukinia z grilla wegetariańska
Składniki:
- 2 średnie cukinie,
 - 200 g tartej mozzarelli,
 - puszka krojonych pomidorów,
 - torebka ryżu lub kaszy jaglanej,
 - kilka pieczarek,
 - duża cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - oliwa z oliwek,
 - sól i pieprz,
 - mielona słodka papryka,
 - majeranek.
 
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż środki i włóż miąższ do miski. Posyp solą i odstaw na 10 minut. Połówki cukinii także posyp solą i odstaw, aby puściły sok i lekko zmiękły.
 - W tym czasie pokrój cebulę w kostkę lub piórka i zeszklij na odrobinie oliwy. Następnie dodaj miąższ z cukinii i zalej pomidorami z puszki.
 - Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do patelni. Przykryj i duś przez ok. 10 minut, tak aby miąższ z cukinii zmiękł. Następnie zdejmij pokrywkę i podsmażaj, aż sos się zredukuje.
 - Dopraw do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i majerankiem.
 - Ryż lub kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie dodaj do reszty farszu i dokładnie wymieszaj.
 - Wydrążone połówki cukinii możesz wcześniej podpiec na grillu bez dodatków. Farsz wyłóż równomiernie do środka, posyp tartą mozzarellą i ułóż na grillu (na tacce lu folii). Grilluj, aż cukinia będzie miękka, a ser lekko się rozpuści. Możesz także zawinąć cukinie w folię aluminiową.
 

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 23.03.2018.
	Czytaj także:
7 błędów przy grillowaniu
Oryginalne sałatki na grilla
Pomidory z grilla

