Reklama
Składniki:

- 60 dag cielęciny w jednym kawałku
- 2 duże czerwone grejpfruty
- sok wyciśnięty z jednego czerwonego grejpfruta
- 2 łyżki posiekanego imbiru
- pół pęczka grubego szczypiorku (ew. szczypiorek z pęczka dymki)
- 6 łyżek oliwy
- sos sojowy
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól

Reklama
Przygotowanie:

1. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój na niewielkie sznycelki, oprósz mielonym pieprzem, a następnie odstaw na 10 minut w chłodne miejsce.

2. Grejpfruty starannie umyj, odkrój skórkę, miąższ pokrój w ćwiartki. Szczypiorek posiekaj na kawałki długości 4 cm. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, usmaż sznycelki, przełóż je na talerz i trzymaj w cieple.

Reklama

3. Na patelnię włóż posiekany imbir i szczypior, smaż, mieszając, około 2 minut. Następnie wlej sok z grejpfruta, dodaj cząstki owoców, dopraw odrobiną sosu sojowego oraz mielonym czarnym pieprzem. Całość trzeba dusić razem przez 5 minut. Następnie włóż usmażone mięso, duś je kolejne 5 minut. Podawaj z ugotowanym makaronem typu wstążki.

Reklama
Reklama
Reklama