Lekkostrawne pulpety z indyka w delikatnym sosie. Sprawdzony przepis babci Irenki
Lekkostrawne pulpety z indyka świetnie smakują z delikatnym sosem koperkowym - stwórz go na bazie lekkiego bulionu drobiowego i śmietanki. Lekkostrawne pulpety z indyka gotuj, zamiast je smażyć - dzięki temu będą mieć jeszcze delikatniejszy smak. Zredukuj ilość przypraw według własnych upodobań.
Ilość kalorii: 350
Czas przygotowania: 35 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa z indyka,
 - 2 łyżki tartej bułki,
 - 2 łyżki kaszki kukurydzianej,
 - jajko,
 - ząbek czosnku,
 - 0,75 l bulionu drobiowego,
 - 4 łyżki mąki pszennej,
 - listek laurowy,
 - 100 ml śmietany,
 - żółtko,
 - koperek - ilość według upodobań,
 - 1 marchewka,
 - sól i pieprz do smaku,
 - opcjonalnie: inne przyprawy, np. słodka papryka.
 
Przygotowanie:
Lekkostrawne pulpety z indyka to szybkie i smaczne danie, które sprawdzi się z pewnością nie tylko na ciepłe dni. Jest delikatne, więc nie musisz się martwić o uczucie ciężkości po obiedzie, a do tego bardzo smaczne – z pewnością przypadnie do gustu nawet największym niejadkom.
Dzięki temu przepisowi zaledwie w nieco ponad pół godziny wyczarujesz przepyszny obiad diety lekkostrawnej. Jak zrobić lekkostrawne pulpety z indyka?
- Do mięsa dodaj tartą bułkę, kaszkę, jajko i obrany, zmiażdżony czosnek.
 - Przypraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób masę. Jeśli masz ochotę, możesz dodać więcej przypraw.
 - W rondelku zagotuj bulion.
 - Z masy mięsnej formuj niewielkie kulki, obtaczaj je w mące i kładź do gotującego się bulionu.
 - Dodaj listek laurowy i startą na grubych oczkach marchewkę, gotuj lekkostrawne pulpety z indyka na średnim ogniu przez ok. 25 minut.
 - Śmietanę rozmieszaj z żółtkiem, zapraw sos, dopraw solą i pieprzem, a następnie zagotuj.
 - Dodaj posiekany koperek, podawaj lekkostrawne pulpety z indyka z ryżem.
 
Jeśli do bulionu dodasz 3-4 pokrojone pomidory, puszkę pomidorów bez skórki albo 2 łyżki koncentratu, otrzymasz pyszny sos, np. do makaronu. Możesz go zagęścić zasmażką z masła i mąki albo zabielić śmietaną.
	Zobacz więcej przepisów na pulpety:
	Pulpety w sosie pomidorowym
	Pulpety w sosie pieczarkowym

