Gotowane kotlety wołowe - smaczne i delikatne. Sprawdź przepis
Gotowane kotlety wołowe to ciekawa alternatywa dla smażonych potraw. Są równie pyszne, ale lżejsze!
Opublikowano: 23.06.2008, 11:20
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 50 dag wołowiny bez kości,
- 30 dag włoszczyzny bez kości,
- 10 dag cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- liść laurowy,
- majeranek,
- estragon,
- bazylia,
- sól,
- pieprz.
Reklama
Przygotowanie:
Z wołowiny usunąć błony i ścięgna. Pokroić. Zmielić dwa razy. Wymieszać z obranymi i posiekanymi cebulą i czosnkiem. Przyprawić. Dokładnie wyrobić masę. Stopniowo wlewać szklankę zimnej wody. Ukształtować płaskie kotlety. Umyte i oczyszczone warzywa zetrzeć na tarce. Wodę doprowadzić do wrzenia ze szczyptą soli. Włożyć kotlety, przekładając warzywami i oprószając rozkruszonym majerankiem z estragonem i bazylią. Przykryć. Gotować pół godziny. Dodać sól i pierz do smaku. Obłożyć kotlety warzywami na półmisku.
Reklama
Reklama
Reklama