Reklama
Składniki:
- 1 kg wołowiny bez kości (polędwica, rostbef) lub wieprzowiny (łopatka, karkówka)
- olej
- 2 strąki papryki (żółta i czerwona)
- 2 cebule
- 2 pomidory
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
Reklama
Przygotowanie:
Mięso opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, partiami podsmażyć mięso na rumiano (można lekko przyprószyć mąką), przełożyć do rondla. Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę, zrumienić, dodać do mięsa, dusić 40 minut. Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Umyte pomidory obrać ze skórek, wyjąc pestki, posiekać, dodać do mięsa razem z papryką, dusić jeszcze 15 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku, można dodać 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany.
Reklama
Źródło: Przyjaciółka
Reklama
Reklama
Reklama