Reklama
Składniki:
- 2 golonki (przednie)
- kostka bulionowa
- kilka ząbków czosnku
- 1 łyżka miodu
- 0,5 l jasnego piwa
- łyżeczka sosu sojowego
- imbir
- kminek
- chili
- sól
Reklama
Przygotowanie:
1. Golonki oczyść, opal i włóż do niedużej ilości osolonego wrzątku z kostką rosołową (płyn powinien przykrywać golonki), dodaj obrany czosnek. Gotuj ok. 90 min, przestudź w wywarze, płyn przecedź, odparuj, a z golonek wyjmij kości.
2. Na sos piwny wymieszaj miód, piwo, sos sojowy, imbir, chili i posiekany ząbek czosnku.
3. Golonki ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej sosem piwnym, tak by zakrył połowę mięsa.
Reklama
4. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w temp. 180 st. C ok. 30 min, stale uzupełniając sos wywarem, aż golonki będą miękkie.
Reklama
Reklama
Reklama