Golonka w piwie

Opublikowano: 28.05.2008, 11:31
Reklama
Składniki:
2 przednie golonki,
włoszczyzna,
liść laurowy,
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
1,5 łyżki kminku,
sól,
2 szklanki jasnego piwa do polewania.
Reklama
Przygotowanie:
Opalić, oskrobać i opłukać golonki. Następnie zalać wrzącą wodą. Dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować aż mięso będzie prawie miękkie. Dodać obraną włoszczyznę i dogotować ją. Wyciągnąć golonki. Pozostawić do ostygnięcia. Pozbyć się kości. Naciąć w kratkę skórę i posypać kminkiem. Golonkę upiec na grillu, obracając i polewając co jakiś czas piwem, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca.
Reklama
Reklama
Reklama