Golonka gotowana w ciemnym piwie - przepis
Ten solidny kawałek mięsa kojarzy się z dużą ilością kalorii... I faktycznie ma ich sporo, ale wtedy gdy jemy golonkę ze skórą. Gdy ją usuniemy lub wytopimy, zamienia się w pyszną wieprzowinę.

Opublikowano: 17.09.2012, 06:14
Reklama
Ilość kalorii: 900
Czas przygotowania: 190 min
Ilość porcji: 1
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 2 tylne golonki
- 500 ml ciemnego piwa
- 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
Reklama
Przygotowanie:
- Golonki oczyść, opłucz. Bulion zagotuj z piwem. Mięso włóż do płynu, zagotuj.
- Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i sól. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż golonka będzie miękka (ok. 3 godziny). Ugotowana golonka powinna mieć dość miękką skórę, w którą łatwo wbić widelec, a jej mięso powinno zacząć odchodzić od kości.
- Dla uzyskania ciekawszego smaku i chrupiącej skórki osączoną golonkę w piwie możesz zrumienić na suchej patelni.
Reklama
Reklama
Reklama