Reklama
Składniki:

1 kg białej kapusty,
15 dag pieczarek,
3 cebule,
1/2 kg mięsa mielonego,
1/2 szklanki kaszy manny,
1/2 szklanki ryżu,
4 jajka,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki przecieru pomidorowego,
papryka w proszku,
pieprz,
sól,
vegeta.

Reklama
Przygotowanie:

Kapustę posiekać, pieczarki pokroić w półplasterki, a cebulę w kostkę. Wszystko przełożyć do naczynia. Następnie dodać mięso mielone, kaszę mannę, surowy ryż, jajka, pokrojony w kostkę czosnek i przyprawy. Wszystko wymieszać. Z masy formować kule i piec na rozgrzanym oleju, aż gołąbki nabiorą złotego koloru. Do rondla wlać 2 litry wody, dodać przecier pomidorowy i zagotować. Do sosu włożyć zrumienione gołąbki i dusić 50 minut. Następnie gołąbki wyjąć z rondla i gdy sosu zostanie zbyt mało, należy dolać wody. Sos zagęścić 3 łyżkami mąki krupczatki rozmieszanej z niewielką ilością wody. Zagotować i doprawić do smaku. Gołąbki podawać z ziemniakami polane pomidorowym sosem. Z podanych składników wychodzi 25 gołąbków.

Reklama
Reklama
Reklama