Gołąbki z kapusty włoskiej

Składniki:
1 kapusta włoska 0,4 kg ryżu (4 saszetki) 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 0,2 kg pieczarek bulion w kostce oliwa sól, pieprz, papryka ostra w proszku (ew. przyprawy do smaku)
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania ryżu (na sypko). Następnie mielimy mięso. Cebulę oraz pieczarki kroimy dość drobno i smażymy na oliwie. Ryż, mięso oraz warzywa doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką ostrą i bardzo dokładnie mieszamy. Kapustę oczyszczamy z brzydkich liści, myjemy, wycinamy głąb i blanszujmy pojedyncze liście. Na przygotowanych liściach kładziemy farsz i zawijamy boki liścia do środka a później rolujemy. Bulion rozpuszczamy w 1/2 l wody. Na dnie rondla (ew. garnka) układamy liście kapusty, które nam pozostały. Następnie ciasno układamy gołąbki. Zalewamy wszystko przygotowanym bulionem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Podajemy z sosem pomidorowym.