Reklama
Składniki:

- kapusta czerwona średniej wielkości
- czubata szklanka kaszy jaglanej
- 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
- jajko
- bulion drobiowy
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Kapustę włóż do garnka z gotującą się wodą. Gotuj pod przykryciem 20 minut. Wyjmij, osącz na sicie i lekko przestudź. Następnie delikatnie zdejmij 8 liści, uważając, aby ich nie uszkodzić.

2. Kaszę ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku, osącz na sicie. Na oleju przesmaż boczek z cebulą, dodaj wraz z jajkiem i natką pietruszki do kaszy. Dopraw solą i pieprzem.

Reklama

3. Liście kapusty nafaszeruj kaszą, zawiń, tworząc zgrabne pakunki. Zepnij wykałaczką. Włóż do dużego płaskiego garnka, zalej bulionem, tak aby gołąbki były lekko zanurzone w płynie. Duś pod przykryciem 20 minut. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Reklama
Reklama
Reklama