Składniki:
- 40 dag mieszanego mięsa mielonego
- 12 dużych liści kapusty pekińskiej
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany 18-proc.
- 1/2 pęczka posiekanej natki
- posiekany ząbek czosnku
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 3 szklanki ugotowanego ryżu
- puszka krojonych pomidorów
- 15 dag pieczarek
- cebula
- 3 posiekane ząbki czosnku
- łyżeczka tymianku
- olej
Przygotowanie:
1. Opłukane liście kapusty włóż do wrzątku na 2 min. Wyjmij, przelej zimną wodą, osącz.
2. Mięso wymieszaj z czosnkiem, natką, jajkiem, bułką tartą, śmietaną oraz przyprawami. Porcje farszu zawijaj w liście kapusty, formując zgrabne gołąbki.
3. Cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki pokrój w plasterki. Na oleju podsmaż cebulę z pieczarkami i czosnkiem. Dodaj pomidory z puszki, tymianek, sól, pieprz i duś 5 minut. Następnie wymieszaj z ryżem 3/4 sosu.
4. Ryż rozsmaruj na dnie naczynia żaroodpornego. W tę masę delikatnie wciśnij gołąbki. Polej je pozostałym sosem oraz kilkoma łyżkami oleju.
5. Danie przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp.190 st. Zapiekaj 40 minut.