Reklama
Składniki:

- 40 dag mieszanego mięsa mielonego
- 12 dużych liści kapusty pekińskiej
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany 18-proc.
- 1/2 pęczka posiekanej natki
- posiekany ząbek czosnku
- sól, pieprz

Reklama

Dodatkowo:
- 3 szklanki ugotowanego ryżu
- puszka krojonych pomidorów
- 15 dag pieczarek
- cebula
- 3 posiekane ząbki czosnku
- łyżeczka tymianku
- olej

Przygotowanie:

1. Opłukane liście kapusty włóż do wrzątku na 2 min. Wyjmij, przelej zimną wodą, osącz.

2. Mięso wymieszaj z czosnkiem, natką, jajkiem, bułką tartą, śmietaną oraz przyprawami. Porcje farszu zawijaj w liście kapusty, formując zgrabne gołąbki.

3. Cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki pokrój w plasterki. Na oleju podsmaż cebulę z pieczarkami i czosnkiem. Dodaj pomidory z puszki, tymianek, sól, pieprz i duś 5 minut. Następnie wymieszaj z ryżem 3/4 sosu.

4. Ryż rozsmaruj na dnie naczynia żaroodpornego. W tę masę delikatnie wciśnij gołąbki. Polej je pozostałym sosem oraz kilkoma łyżkami oleju.

Reklama

5. Danie przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp.190 st. Zapiekaj 40 minut.

Reklama
Reklama
Reklama