Przepis na pyszne, babcine gołąbki bez mięsa. Do farszu wykorzystaj kaszę i grzyby, a przekonasz się, że to genialne danie
Wegetariańskie gołąbki bez mięsa to przepis, który smakuje także mięsożercom! Do przygotowania farszu wykorzystaj kaszę jaglaną oraz świeże pieczarki. Takie gołąbki dobrze jest zawinąć w kapustę włoską albo... liście winogron. Zobacz, jak przygotować pyszne gołąbki bez mięsa i z czym je podać.
Opublikowano: 04.04.2023, 15:02
Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- kapusta włoska, nieduża,
 - 1/2 kg pieczarek,
 - 2-3 cebule,
 - szklanka suchej kaszy jaglanej,
 - olej lub oliwa,
 - sól i pieprz, ulubione przyprawy do smaku.
 
Przygotowanie:
Pyszne gołąbki bez mięsa przygotujesz w kilka chwil. Możesz podać je z sosem pomidorowym, grzybowym albo z kremem z białych warzyw. Tak przygotowane gołąbki możesz podać na obiad czy obiadokolację albo zabrać ze sobą do pracy i zjeść w porze lunchu.
Spis treści:
- Kaszę wypłucz, zalej 2 i 1/2 szklanki wody, posól i gotuj 15-20 minut na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn.
 - Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebule pokrój w małą kosteczkę i usmaż na małej ilości oleju.
 - Wymieszaj w misce ugotowaną kaszę jaglaną, pieczarki, cebulkę i dopraw do smaku.
 - Z kapusty odrywaj liście i umyj.
 - W garnku zagotuj wodę i wkładaj liście na kilka minut, by zmiękły.
 - Gdy wystygną, zetnij zgrubiałe części.
 - Zawiń farsz w liście, formując gołąbki i układaj je ciasno w garnku (na dnie ułóż kilka obgotowanych liści, by gołąbki się nie przypaliły), zalej osoloną wodą, tak by wszystkie były przykryte i gotuj na małym ogniu około 20 minut.
 - Podawaj z wybranym sosem.
 - Wskazówka: tak przygotowane gołąbki bez mięsa możesz także upiec w brytfance. Ułóż je na liściach i wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. godzinę.
 
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 07.04.2016.
	Czytaj także:
	Gołąbki z kapusty pekińskiej
	Gołąbki z grzybów i jaj
	Domowe gołąbki z mięsem i ryżem
Reklama
Reklama
Reklama

