Reklama
Składniki:

- 1 gęś
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 5 dag konfitur z żurawin
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka miodu
- mały kieliszek ginu
- sól
- pieprz
- olej

Reklama
Przygotowanie:

Wymieszać miód z łyżką oleju, ginem, roztartym z solą i pieprzem czosnkiem. Sprawioną gęś dokładnie opłukać, natrzeć przygotowanymi przyprawami, odstawić na noc w chłodne miejsce. Jabłka opłukać, pokroić, wyciąć gniazda nasienne, włożyć do środka gęsi, spiąć lub zszyć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C, piec ok. 2 godz. polewając wytwarzającym się sosem. Mięso jest gotowe, kiedy po nakłuciu nie wypływa różowy sok. Po wyjęciu obłożyć upieczonymi jabłkami z żurawiną.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama