Futo maki sushi z herbacianym ryżem

Składniki:
4 arkusze wodorostów nori 1 szklanka ryżu do sushi 200 g filetu z łososia 1 ogórek 1 awokado 4 paski tykwy 4 kawałki marynowanej rzodkwi 2 łyżeczki wasabi 50 ml gotowego sosu do ryżu 1 saszetka herbaty Irving Tea Planet Hana Sencha
Przygotowanie:
Z herbaty przygotować pełną szklankę mocnego naparu, zalać nią wypłukany ryż i gotować kilka minut pod przykryciem, odstawić na 20- 30 min. nie mieszając. Następnie przełożyć ryż do miski, lekko wystudzić, wlewać sos do ryżu mieszając. Odstawić do wystygnięcia przykryty ścierką. Na macie bambusowej ułożyć nori, 2/3 wodorostu przykryć cienką warstwą ryżu, na który układać należy pokrojone w cienkie paski składniki. Dokładnie zrolować. Czynność powtórzyć z każdym arkuszem nori. Każdą rolkę pokroić na 8 kawałków, wilgotnym nożem.