Flamandzka wołowina

Składniki:
50 dag wołowiny bez kości,
4 parówki,
10 dag boczku wędzonego,
60 dag włoskiej kapusty,
50 dag tłuszczu,
1 łyżka mąki,
0,5 szklanki wody.
Zaprawa:
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka cukru,
1 cebula,
1 kawałek selera,
1 pietruszka,
1 marchewka,
0,5 liścia laurowego,
5 ziaren pieprzu,
5 ziaren ziela angielskiego.
Przygotowanie:
Zaprawa: oczyszczone warzywa drobno pokroić. Wymieszać z roztartmi przyprawami. Wymieszać z cukrem i olejem. Ugniatać do puszczenia soku. Odstawić na dobę. Obłożyć mięso. Pozostawić w chłodnym miejscu. Następnie wołowinę odsączyć z zaprawy. Oprószyć solą i pierzem. Na rozgrzanym tłuszczu zarumienić w szybkwarze. Zalać wodą. Pokroić boczek dodać. Szybkowar zamknąć. Ogrzewać 40 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Kapustę podzielić na cztery części. Odsączyć z wody. Sos powstały podczas ogrzewania w szybkowarze zagęścić mąką. Posolić. Dodać ugotowaną kapustę oraz parówki. Dusić 10 minut. Nie zamykać. Mięso pokroić w plastry. Przybrać ćwiartkami kapusty, boczkiem i parówkami.