Flaki jak w Warszawie

Opublikowano: 23.06.2008, 11:40
Reklama
Składniki:
1 kg flaków,
2 pęczki włoszczyzny bez kapusty,
50 dag kości wołowych,
6 dag masło,
2 łyżki mąki,
sól,
papryka,
gałka muszkatołowa,
pieprz,
imbir,
majeranek,
woda.
Reklama
Przygotowanie:
Flaki oczyścić. Obgotować. Wsypać do szybkowaru. Zalać wodą. Delikatnie posolić. Szybkowar zamknąć. Ogrzewać 80 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Włoszczyznę oczyścić, obrac i zetrzeć. Udusić. Na reszcie tłuszczu przegotować zasmażkę, dodając mąkę. Ugotowane flaki wyjąć z szybkowaru. W paski pokroić. Wsypać do szybkowaru. Dodać warzywa i zasmażkę. Zagotować. Przyprawić. Osobno podać mieloną paprykę, imbir i majeranek.
Reklama
Reklama
Reklama