Reklama
Składniki:

80 dag filetów flądry,
łyżka soku z cytryny,
szklanka jasnego piwa,
2 jajka,
3 łyżki mąki,
1/4 łyżeczki cukru,
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Opłukane i osuszone filety natrzeć sokiem z cytryny. Posolić. Popierzyć. Przykryć. Włożyć do lodówki na 60 minut. Rozetrzeć mąkę z dwoma łyżkami piwa. Przyprawić. Stale ucierając, wlewać żółtka i piwo. Przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na na 30 minut. Z białek ubić pianę. Ostrożnie połączyć. Każdy z filetów zanurzyć w cieście i usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.

Reklama
Reklama
Reklama