Reklama
Składniki:

50 dag mrożonych kalmarów,
2 marchewki,
1 korzeń pietruszki,
2 cebule,
1 litr bulionu,
sól,
pieprz,
majeranek,
gałka muszkatołowa,
słodka papryka,
3 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki masła.

Reklama
Przygotowanie:

Kalmary namoczyć na 2 godziny w słonej wodzie. Odsączyć, pokroić w paski. Bulionem zalać pokrojone w kostkę marchewki, startą pietruszkę. Kalmary gotować na małym ogniu w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzić, połączyć z bulionem, doprawić solą, pieprzem, majerankem, gałką muszkatołową, gotować około 45 minut. Posiekane cebule przysmażyć na maśle, pod koniec dodać mąkę. Dodać do kalmarów i wsypa 1 łyżeczkę papryki. Zagotować.

Reklama
Reklama
Reklama