Filet z kurczaka na jarzynce

Składniki:
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 różnokolorowe papryki
- 1 cukinia
- mały por
- średnia marchewka
- szklanka rosołu
- 4 łyżki oleju
Na marynatę:
- sok z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 2–3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- skórka otarta z cytryny
- mała dymka lub szalotka
- 2 gałązki bazylii
- gałązka tymianku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Filety opłucz, osusz, lekko rozbij.
2. Przygotuj marnatę: sok z cytryny wymieszaj z sosem sojowym i oliwą. Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek, skórkę cytrynową i posiekane zioła. Dopraw solą i pieprzem.
Do marynaty włóż mięso, wymieszaj. Przykryj i na kilka godzin wstaw do lodówki.
3. Wszystkie warzywa oczyść, obierz, umyj, pokrój w kosteczkę. Na dużej głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzej olej. Na nim obsmaż na rumiano filety z kurczaka. Wyjmij, trzymaj w cieple. Na patelnię na ten sam tłuszcz wsyp warzywa i podsmaż, mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
4. Na jarzynach ułóż mięso. Zalej rosołem. Przykryj i na małym ogniu duś 30 minut, aż mięso będzie miękkie.